Loading...
Restauracje - serwis internetowy - logo
RestauracjeOferta SpecjalnaWeekend SierpniowyCiekawostkiPraca w GastronomiiEnglish
Restauracja Amadeus
Restauracja Amadeus - logo
Rekomendacja Przewodnika Michelin
Kuchnia: europejska
ul. Mikołajska 20, 31-027 Kraków, woj. małopolskie
tel: 012-423-03-40   fax: 012-429-60-62
Godziny Otwarcia: 14.00 - 22.00
Menu | Drukuj Menu | Galeria | Informacje | Promocje | Serwisy | Mapa | Recenzje - Opinie (0)
Odwiedź naszą stronę www
Koszyk | Pomoc | Rezerwacja | Zamów ofertę | Powrót - Restauracje Kraków

 Ocena Restauracji:

slaba

nic specjalnego

dobra

bardzo dobra

znakomita

7

( 4.57 / 5)

Liczba ocen: 7. Dodaj ocenę - kliknij odpowiednią gwiazdkę (od 1 - do 5)

 
Menu Restauracji
PRZYSTAWKI ZIMNE
 COLD STARTERS 
Sałata rzymska     17.00 zł
z marynowanymi burakami, pieczonym białym serem i pesto z suszonych pomidorów i trawy żubrowej *** Romaine lettuce served with marinated beetroot, grilled slices of farmer's white curd cheese, laced with pesto sauce made of sun-dried tomatos and flavoured with aromatic wood bison grass.
Śledź w zalewie winno - miodowej     16.00 zł
Herring in a wine and honey marinade
Pasztet z gęsiej wątróbki     25.00 zł
z sałatką z jabłek i prażonych orzechów, podany z konfiturą z czerwonej cebuli i owocami żurawiny redukowanymi w occie balsamicznym *** Goose liver pâté served with apple and roasted nuts salad, laced with a sauce made of cranberries reduced in balsamic vinegar, garnished with a sweet red onion relish.
Carpaccio wołowe z klasycznymi dodatkami     36.00 zł
Beef tenderloin carpaccio with a classic garnish
WINA REKOMENDOWANE
 Recommended wine 
Gewurztraminer "Hugel" A.C. Alsace, Hugel&Fils 2008     155.00 zł
Chianti Fontella D.O.C. Garantita 2008     110.00 zł
PRZYSTAWKI CIEPŁE
 HOT STARTERS 
Rydze grillowane     28.00 zł
z pomidorkami cherry i serem Correggio *** Grilled saffron milk cup mushrooms, served with cherry tomatos and Correggio cheese
Pierogi z bryndza i kaszanką     20.00 zł
Pierogi with ewe's cheese and black pudding
Gołąbki z sosem borowikowym     21.00 zł
Meat-stuffed cabbage with porcini mushroom sauce
Krewetki Black Tiger     38.00 zł
smażone na maśle aromatyzowanym nasionami kopru włoskiego, podane z risotto z pęczaku i warzyw sezonowych *** Black Tiger prawns fried in butter flavoured with fennel seeds, served with barley & seasonal vegetables risotto
WINA REKOMENDOWANE
 Recommended wine 
Lindemans Reserve Chardonnay, South Australia, Lindemans 2006     130.00 zł
Conde de Valdemar D.O.C. Rioja Reserva 2004     140.00 zł
ZUPY
 SOUPS 
Krem z zielonego groszku i marchewki     14.00 zł
podany z kluseczkami miętowymi *** Cream of carrots & green peas, served with minty dumplings
Krem z małży podany z bruschettą     19.00 zł
Mussle cream served with a bruschetta
Zupa gulaszowa z grzybami leśnymi     17.00 zł
Goulash soup with wild mushrooms
Żurek domowy na maślance     16.00 zł
Traditional Polish sour rye soup, cooked with buttermilk
DANIA RYBNE
 FISH DISHES 
Filet z dorsza z sosem borowikowym     41.00 zł
podany na terynie z fasoli *** Fillet of cod served on a bean terrine, laced with porcini mushroom sauce
Filet z łososia     43.00 zł
podany z grillowanymi jabłkami i puree ziemniaczanym *** Fillet of salmon served with grilled apples and potato puree
Pstrąg     42.00 zł
podany z ziemniakami i smażonymi brokułami *** Fried trout served with potatos and braised broccoli
WINA REKOMENDOWANE
 Recommended wine 
Ventisquero Chardonnay Reserva, Casablaca Valle 2007     130.00 zł
Serego Alghieri Possesioni I.G.T Veneto Masi 2006     125.00 zł
DANIA MIESNE
 MEAT DISHES 
Filet z kurczaka w sosie śmietanowo - pomidorowym     29.00 zł
podany z ragout grzybowo -warzywnym *** Chicken fillet in a tomato cream sauce, served with mushroom & vegetable ragout
Polędwiczka wieprzowa otulona w boczku     39.00 zł
podana z sosem borowikowym, kopytkami i duszonymi buraczkami *** Pork terderloin wrapped up in bacon, served with porcini mushroom sauce, potato dumplings and stewed beetroot
Maczanka po krakowsku     29.00 zł
podana z duszonymi pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli *** Kraków-style Maczanka (roasted pork shoulder served on a Kaiser roll, laced with gravy), garnished with sweet red onion relish and fried champignons
Karmelizowane żeberka     31.00 zł
podane z moskalem i kapustą zasmażaną *** Caramelised spare ribs served with potato pancakes and fried sauerkraut
WINA REKOMENDOWANE
 Recommended wine 
Soave Classico D.D.O.C. Zenato 2008     110.00 zł
Seventeen Twelve Merlot/Cabernet Sauvignon W.O. Wellinton 2006     150.00 zł
DANIA MIESNE
 MEAT DISHES 
Gicz jagnieca     66.00 zł
podana z bobem i sufletem z chleba razowego *** Lamb shank served with broad bean and wholewheat bread souffle
Stek z polędwicy wołowej     69.00 zł
oprószony pudrem z pieczonych orzechów , podany na sosie z sera Gorgonzola i z puree selerowym z borowikami *** Beef terderloin steak rolled in finely crushed roasted nuts, served with celeriac and porcini mushrooms puree, laced with Gorgonzola sauce.
Pierś kaczki     52.00 zł
podana z sosem jarzębinowym na risotto z dzikiego ryżu, pigwy i boczku *** Breast of duck, served with wild rice, bacon and quince riosotto, laced with a rowanberry sauce
WINA REKOMENDOWANE
 Recommended wine 
Ripassa Valpolicella Superiore D.O.C. San Benedetto, Zenato 2006     180.00 zł
Shiraz A.T. Languerwacht Farm. Ridgeback 2005     160.00 zł
DESERY
 DESSERTS 
Sernik z sera Ricotta     22.00 zł
podany ze świeżymi owocami *** Ricotta cheesecake served with assorted fresh fruit
Torcik wiśniowo - czekoladowy     18.00 zł
z sosem z ajerkoniaku *** Sour cherry
Gruszka gotowana w syropie korzennym     17.00 zł
zapieczona w cieście phyllo podana z lodami waniliowymi *** Pear braised in a spicy syrup, baked in filo pastry, served with a vanilla ice-cream
Semifreddo z orzechami laskowymi     20.00 zł
podane z sosem waniliowym *** Semifreddo with hazel nuts, laced with a vanilla sauce
Kompozycja lodów i sorbetów     16.00 zł
Assorted ice-creams and sorbets
Deska serów     39.00 zł
Cheese board
KAWIARNIA LUNCH MENU
Sałata rzymska     17.00 zł
z marynowanymi burakami, pieczonym białym serem i pesto z suszonych pomidorów i trawy żubrowej *** Romaine lettuce served with marinated beetroot, grilled slices of farmer's white curd cheese, laced with pesto sauce made of sun-dried tomatos and flavoured with aromatic wood bison grass.
Pasztet z gęsiej wątróbki     25.00 zł
z sałatką z jabłek i prażonych orzechów, podany z konfiturą z czerwonej cebuli i owocami żurawiny redukowanymi w occie balsamicznym *** Goose liver pâté served with apple and roasted nuts salad, laced with a sauce made of cranberries reduced in balsamic vinegar, garnished with a sweet red onion relish.
Pierogi z bryndza i kaszanką     20.00 zł
Pierogi with ewe's cheese and black pudding
Filet z łososia     43.00 zł
podany z grillowanymi jabłkami i puree ziemniaczanym *** Fillet of salmon served with grilled apples and potato puree
Maczanka po krakowsku     29.00 zł
podana z duszonymi pieczarkami i konfiturą z czerwonej cebuli *** Kraków-style Maczanka (roasted pork shoulder served on a Kaiser roll, laced with gravy), garnished with sweet red onion relish and fried champignons
Pierś kaczki     52.00 zł
podana z sosem jarzębinowym na risotto z dzikiego ryżu, pigwy i boczku *** Breast of duck, served with wild rice, bacon and quince riosotto, laced with a rowanberry sauce
Filet z kurczaka w sosie śmietanowo - pomidorowym     29.00 zł
podany z ragout grzybowo -warzywnym *** Chicken fillet in a tomato cream sauce, served with mushroom & vegetable ragout
Gruszka gotowana w syropie korzennym     17.00 zł
zapieczona w cieście phyllo podana z lodami waniliowymi *** Pear braised in a spicy syrup, baked in filo pastry, served with a vanilla ice-cream
Semifreddo z orzechami laskowymi     20.00 zł
podane z sosem waniliowym *** Semifreddo with hazel nuts, laced with a vanilla sauce
recenzje - opinie ( 0 )dodaj recenzję 
RestaurantMenu.pl - ©2014 Symico sp z o.o. tel.:012-422-34-38   | Restauracje  | Info